ŠTÁT PLÁNUJE PODPORIŤ DREVOSTAVBY DOTÁCIAMI.

Budúcnosť nízkoenergetických domov - drevostavieb na Slovensku vyzerá sľubne a po najnovšom tomu pomôžu aj dotácie určené na ich výstavbu. Tie by mali byť poskytované už o pár mesiacov, stačí ak štát pripraví, schváli a následne zavedie do praxe avizovaný nový program podpory.

Štátna podpora bývania na Slovensku prebieha vo viacerých formách, no s priamou finančnou podporou drevostavieb sme sa doposiaľ stretli iba sporadicky. Všetko sa môže zmeniť už onedlho, kedy má vláda začať pripravovať nový systém dotácií. Podľa prvotných informácií má ísť o príspevky určené na financovanie drevostavieb, konkrétne rodinných domov na báze dreva (montované nízkoenergetické drevodomy)

Dotácie podporia zdravšie a lacnejšie bývanie.

Snahu o zavedenie účelovej podpory financovania nových drevodomov ohlásilo pred pár dňami Ministerstvo pôdohospodárstva. Podľa predstaviteľov rezortu sa jedná o krok vedúci k zdravšiemu a lacnejšiemu bývaniu, čím sa má zároveň zvýšiť povedomie o ekologickom stavebníctve a celkovej ochrane životného prostredia.

Cieľ poskytovania nových dotácií:

- rozvoj trvalo udržateľnej výstavby v krajine
- podpora realizácie nízkoenergetických domov
- umožniť majiteľom žiť v zdravšom prostredí
- znížiť náklady obyvateľov na spotrebu energií

Podmienky získania dotácie:

- dom musí byť postavený na území Slovenska
- majiteľ domu musí mať trvalý pobyt u nás
- dotáciu získajú len certifikované domy triedy A1 a A0
- vyplácanie prebehne formou jednorazovej sadzby ( aj spätne)

Napriek tomu, že ministerstvo ohlásilo zopár zásadných informácií, pripravovaný program je pre nás stále veľkou neznámou. Nepoznáme výšku príspevku, spôsob čerpania, vyplácanie ani termín, odkedy bude poskytovaný. Všetko podstatné by sme sa mali dozvedieť už čoskoro, no najprv je potrebné schválenie programu vládou a parlamentom. Tomu bude predchádzať ešte pripomienkovanie, kde sa predostrie konkrétnejšie znenie daného návrhu